Kúry a byliny vhodné pro podzim a zimu

Kúry a byliny vhodné pro podzim a zimu

Přichází tradičně náročné období pro naši imunitu. Jak můžeme své tělo připravit na podzimní plískanice, rychlé změny teplot a kašlající spoluobčany? Pojďme se společně podívat na byliny a bylinné kúry vhodné pro posílení organismu v průběhu podzimu a zimy.

Obranyschopnost těla neboli imunitu posilovaly v našich končinách naši předci zejména třapatkou. Ještě dříve ji však používali také indiáni, neboť je původem severoamerickou rostlinou. Používala se celá rostlina od kořene až po květ a stejné využití má dodnes. Obliba třapatky neboli echinacey vzrostla po rozsáhlé propagaci z ní vyráběných sirupů a kapek. I díky tomu se třapatka začala vracet do českých zahrad, kde se hodí také jako okrasná rostlina. Naše tělo ocení hlavně její antibiotický a protivirový účinek. Právě proto je naším partnerem ve zvýšeném období chřipek a nachlazení. Celkově posiluje imunitu, čistí krev a pomáhá rychlejšímu zotavení z celé řady potíží spojených s nachlazením (snižuje horečku, uvolňuje dutiny). My ji používáme hlavně v kúrách Posílení imunity, Trápí Vás prochladnutí? a v Antiparazitní kúře.

Další důležitou posilující bylinou, která navíc u nás hojně roste, je šalvěj lékařská. Její schopnost pomáhat tělu je schována už přímo v názvu rostliny. Šalvěj je odvozeno z latinského slova salvare tedy spasit, vyléčit. My ji v podzimním odbobí použijeme pro posílení celého organismu, pročistí nám krev a také odstraní hleny z dýchacího i trávícího ústrojí, což se při častých rýmách rozhodně může hodit. Mimořádně vhodná je na záněty v krku, záněty mandlí a hrtanu. Užívat ji mohou i děti, jen pozor, pro všechny věkové skupiny platí, že užíváme jen malé množství a to především kvůli nízkému obsahu thujónu, který je ve velkých dávkách nebezpečný. Proto je lepší rostlinu smíchat s dalšími bylinami do směsi. U nás ji najdete hlavně v kúrách Trápí Vás chřipajzna?, Trápí Vás prochladnutí? a pochopitelně v kúře Posílení imunity.

Třetím pomocníkem je bylina, která umí zatočit s různými druhy kašle. Je to u nás hojně rozšířený jitrocel. Už z 11. století máme zmínky o jeho užívání na řadu nemocí. V podzimním a zimním období se nám nejvíce hodí jeho účinek na dýchací cesty. Poradí si se silným zahleněním, kašlem (i tím černým), záněty průdušek a pomůže při plicním astmatu. K ruce by nám tedy měl být hned jak se objeví různé pokašlávání a nástup kašle při nachlazeních. V našich kúrách používáme jitrocel hlavně v průduškové směsi Trápí Vás kucky, kucky? a ve směsi na chronické záněty průdušek (bronchitida) - Trápí Vás dlouhodobé pokašlávání?.

Jak vidíte i v našich končinách máme silné byliny, které si umí poradit s podzimním oslabením organismu. A to jsme si řekli jen o několika z nich. Mezi další pomocníky patří třeba divizna nebo červené lapacho, o těch třeba zase příště. Ať se vám podzimní nemoci vyhýbají a když bude potřeba posílit organismus váš nebo vašich blízkých, rádi pomůžeme.